Bjarg höst tävling och KM


Välkomna till Bjargs KM och hösttävling på Vaggeryds ovalbana den 7 Okt 2023.

Vi kommer som alltid ha fiket öppet med matig fika och onyttig fika, boxar för alla tävlande hästar ingår som vanligt i anmälningsavgiften och dessa ska, även som vanligt, vara urmockade innan Er avfärd. Vatten finns för att både fylla egna medtagna hinkar och för att spola av svettiga och grusiga hästar på anvisade platser.

Klasser

Tölt T3
Denna gren rids med två eller fler ekipage samtidigt på banan. Ekipagen visar programmet på speakerns kommando
1. Långsamt tempo tölt. Tag ned hästen till skritt och byt varv.
2. Långsamt tempo på kortsidorna med tydlig steglängdsökning på långsidorna.
3. Ökad tölt.

Tölt T6
Denna gren rids med två eller fler ekipage samtidigt på banan. Ekipagen visar programmet på speakerns kommando
1. Valfritt tempo tölt. Ta ner hästen till skritt och byt varv.
2. Långsamt- till mellantempo tempo tölt, på långsidorna enhandsfattning med lösa tyglar, dvs. utan tygelkontakt med hästens mun

Tölt T7
Denna gren rids med två eller fler ekipage samtidigt på banan. Ekipagen visar programmet på speakerns kommando
1. Långsamt tempo tölt. Tag ned hästen till skritt och byt varv.
2. Valfritt tempo tölt

Tölt T8
Denna gren rids med två eller fler ekipage samtidigt på banan. Ekipagen visar programmet på speakerns kommando
1. Valfritt tölt. Tag ned hästen till skritt och byt varv.
2. Valfritt tempo tölt

Fyrgång V3
Klassen rids i grupper bestående av två eller fler ryttare. Klassen rids på speakerns kommando
1. Långsam- till mellantempo tölt
2. Långsam- till mellantempo trav
3. Mellanskritt
4. Långsam- till mellantempo galopp
5. Mellan till ökat tempo tölt

Fyrgång V5
Uttagningen rids med upp till fem ekipage på ovalbanan. Hästarna visar de fyra gångarterna på speakerns kommando.
1. Valfritt tempo tölt
2. Långsam- till mellantempo trav
3. Mellanskritt
4. Långsam- till mellantempo galopp

Femgång F2
Denna gren rids med två eller fler ekipage på ovalbanan. Ekipagen visar de fem gångarterna på speakerns kommando, så som det beskrivs i 5.4.2. Ekipagen delas in i startgrupper baserat på det varv de angivit i anmälan. Detta är det varv alla moment visas i.
1. Långsam- till mellantempo tölt.
2. Långsam- till mellantempo trav.
3. Mellanskritt.
4. Långsam- till mellantempo galopp.
5. Flygande pass.
Ekipagen har tre försök att visa flygande pass på den ena långsidan. Ryttarna väljer passlångsida genom röstning. I händelse av lika röstetal drar speakern lott. Poängen för tölt och pass räknas dubbelt.

Klasserna T7 samt V3 ligger med som ett försök och önskan från tävlingsledningen att ni som tidigare tävlat klasserna T8 samt V5 på över 5.0 i poäng ska anmäla er till dessa istället, dels för att minska steget upp till de ”vanliga” högre klasserna samt för att inte strikt behöva dela upp klasserna i A och B, utan så att alla ska kunna delta och känna att dom har en klass att börja tävla i.

Finaler kommer som vanligt att finnas i de klasser som har 10 eller fler startande.

Anmälan sker via IndTA och tävlingen är öppen för alla SIFmedlemar som är med i en lokalförening, betalning av klassen/klasser sker via BG eller Swish till Bjarg, och det är först när betalning kommit in som anmälan är registrerad.

Konstnader för tävlingen är 500kr för seniorer samt 400kr för juniorer samt youngrider, för icke Bjargmedlemmar tillkommer 100kr/ekipage (står utförligt i anmälan via IndTa). I anmälningsavgifterna ingår box samt två starter, extraklasser kostar 50kr/klass. Vid betalning ange ryttarens namn och klass/klasser.

Kvalificering för klubbmästare

I år har vi valt att ändra lite på hur du blir klubbmästare, så i år behöver du vara huvudmedlem i Bjarg och starta minst en töltklass (t8, t7, t6, t3) samt en gångartsklass (v3, v5, f2) där dina högsta uttagningspoäng från en tölt klass och en gångartsklass räknas ihop, och den senior, youngrider samt junior med högst sammanslagna uttagningspoäng kommer att koras till klubbmästare i sin ålderskategori.

Vi i Bjarg håller sig till FEIFs Rules and Regulations (R&R) gällande vaccinationsregler, bettregler, gott uppförande och andra häst och tävlingsfrämjande regler även om det är en inofficiell tävling. Så kolla upp att era vaccinationer stämmer mot gällande regler. Vid eventuella frågor om nya bettreglerna och osäkerhet om vad som är godkänt finns bra möjligheter att fråga domarna innan start vid ryttarmötet.

Och som ni alltid vet, en bra tävling består mycket av föreningarna själva, och då speciellt fantastiska funktionärer som alltid är en bristvara! Så vet du med dig redan nu att du inte kommer att tävla eller kanske tävla men vet att du har en hejdundrans bra funktionär i familjen eller bekantskapskretsen? Kontakta Jonna Winberg på 0706572253 (sms eller samtal) och anmäl intresset redan nu! Vi kan inte lova er bra väder, men bra och kunnigt folk som visar och hjälper dig veta vad du ska göra och mat i magen!  

Varmt välkomna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.