Om Bjarg


Bjarg är en av Sveriges lokalklubbar och har sitt huvudsakliga upptagningsområde i Småland, från Jönköping i norr till Värnamo i söder. Klubben breder sen ut sig åt öster och väster.

Till Bjarg är alla med intresse för islandshästen välkomna. Vi träffas och trivs med eller utan häst.

Historien om Bjarg tar sin början redan 1990-12-30. Då var det ett antal islandshästentusiaster som träffades och beslöt att bilda Bjarg islandshästklubb med anledning av islänningarnas inflyttande till gården i Kanarp utanför Forserum.

Där fanns det tillgång till ovalbana, hästuthyrning, turridning. Hjälp med skoning och försäljning av hästar. Tandraspning och mycket mer som har med hästar att göra. Det ordnades kurser med duktiga beridaren Albert Jonsson från Island.

Tittades på undervisningsfilmer. Laurus Stefansson var där och höll lektion vid några tillfällen. Det var då 30 medlemmar. Det gjordes klubbflaggor och märken. Medlemmar var iväg och tävlade för klubben.
Är kul att läsa om klubbens start och att den lever vidare. Nu växer den dessutom och vi med den.

År 2020 så håll utkik för då firar vi ju 30 år och då hoppas vi att du är med!!
Då hoppas vi att du är med. Den som satt vid pennan med denna historien var dåvarande ordförande: Marie-Louise Börjesson ett namn många känner igen.

 


Värdegrund:” En folklig gemytlig klubb för oss med ett genuint islandshästintresse. En klubb där alla är lika mycket värda. En klubb där hästarnas och vårt eget välbefinnande är i fokus.
Vision : Öka samspelet och kunskapen inom allt som rör vår relation till Islandshästen.
Mål: Att ha ett utbud med olika aktiviteter som passar alla oavsett kunskapsnivå och intresse.”